Откриване на паметник по случай 100 години от рождението на доц. инж. Апостол Павлов Пашев в село Павелско

На 31.05.2014г. в село Павелско, област Смолян, заместник – председателят на ФНТС инж. Лилия Смедарчина, заедно с областния управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов, откриха паметник по случай 100 години от рождението на доц. инж. Апостол Павлов Пашев. Великолепният паметник е дело на авторитетния скулптор Ангел Бебелеков. На барелефа са изписани словата: „На изтъкнатия държавник, общественик и учен с признателност и уважение"

На събитието присъстваха много гости, сред които и съпругата на Апостол Пашев – Мария, един от неговите синове – Константин – дългогодишен български дипломат, в момента завеждащ Международната дейност на КНСБ, както и внуци, правнуци и други близки родственици на Апостол Пашев.

От страна на ФНТС присъства и инж. Марин Антонов, главен секретар на Федерацията.

Поднесени бяха много венци и цветя, включително от ФНТС, а тържествено слово произнесе Марин Венински, управител на ТО на НТС Смолян.

Откриването на барелефа съвпадна с провеждането на събора на село Павелско.

Със своето всеотдайно дело за благото на хората и родния край, Апостол Пашев оставя ярка диря в историята и настоящето не само на Ропката и Родопите, но и на цяла България. Той има много значим принос като председател на Централния съвет на Научно-техническите съюзи в България (1975-79), а след това и като председател на Съюза по водно дело към НТС.

Real Time Web Analytics