Юбилеят на Джон Атанасов отбелязан по достойнство в Ямбол и с. Бояджик

Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол, носеща името на бележития си земляк Джон Атанасов организира редица събития по повод 110 годишнината от рождението на именития откривател и учен с български произход и 40 години от решението на съда за признаване на неговия приоритет за създаване на компютъра.

На 4 октомври, рождения ден на изобретателя, пред паметната плоча на мястото, където е била родовата му къща в Бояджик, както и пред монументалния паметник в центъра на селото, бяха поднесени много венци и цветя. Поклон пред гения на Джон Атанасов поднесоха организаторите – ТО на НТС Ямбол, Община Тунджа, РИО на МОН, кметството, училището и читалището в Бояджик, жители на селото и от други селища на общината. Думи на почит към делото на откривателя и послания към децата и учениците, дошли на тържеството, отправиха кметът на Тунджа, Георги Георгиев, инж. Ангел Ангелов, управител на НТС Ямбол и кметът на Бояджик Елена Маджарова.

На тържеството пред паметника на Джон Атанасов по традиция бяха наградени учениците-участници в ежегодното състезание по информатика, проведено в ранния следобед в Бояджик. В него се включиха шест отбора от община Тунджа – от с. Бояджик, с. Кукорево, с. Роза, от Ямбол и от град Елена. Всеки отбор представи мултимедийна презентация с много интересно предизвикателство: „Класната стая на бъдещето”. Най-много аплодисменти от публиката получи продукцията на отбора от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”- с. Дражево (виж. стр.24). Те именно събраха и най-много точки от другите два модула на състезанието и спечелиха златните медали. Сребърните медали бяха за отбора на домакините от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”- с. Бояджик, а бронзовите отличия – за гостите от ОУ „Христо Смирненски” гр. Ямбол. Почетни грамоти за участие бяха връчени на учениците от с. Роза и с. Кукорево, община Тунджа, както и на гостите от град Елена. На тържеството всички участници получиха отборни награди, които заедно с медалите бяха осигурени от община Тунджа и поднесени от кмета Георги Георгиев. За участниците бяха и много индивидуални награди, осигурени от ТО на НТС Ямбол и поднесени от инж. Ангел Ангелов, управител на организацията.
Сутринта на същия ден близо 90 ученици се включиха в лекоатлетическия крос за купа „Джон Атанасов“ в Ямбол. Спортната проява е част от богата програма за отбелязване на 110 годишнината от рождението на Джон Атанасов. Организатори на събитието бяха ТО на НТС Ямбол, РИО на МОН - Ямбол, Обединен спортен клуб - Ямбол. Отличната организация и многото награди, съпътствано с оспорваната надпревара в различните възрастови категории направи от състезанието интересно и вълнуващо спортно събитие и за участниците и за зрителите в ямболския парк.

На 6 октомври 2013г. Джон Атанасов-син и фамилия посетиха родното село на великия учен и изобретател. Гостите предпочетоха да стигнат до парка на Бояджик с каруци, тъй както са го правили техните деди тук, и положиха много цветя пред паметника в памет на жертвите на Бояджишкото клане. Кулминацията на вълнението сред потомците на Джон Атанасов бе посрещането им пред монументалния му паметник в центъра на Бояджик. Всички заедно – жители и гости на селото, се хванаха на истинско българско право хоро. Празникът завърши с родова среща между потомците на Атанасовия род в Бояджик и техните роднини, пристигнали от САЩ. Джон Атанасов-младши поднесе своите благодарности за сърдечното посрещане и обяви дарение от 5 000 $ за местното училище - от него, сестра му и съпругата му, както и от всички потомци на изобретателя. В обръщението си към своите близки от Бояджик той сподели: "Тук се вълнува сърцето ми и подсказва, че съм у дома, само сред близки хора! Благодаря ви!".
През цялото време Джон Атанасов-младши беше с връчения му предишния ден от президента Плевнелиев орден "Мадарски конник".
На следващия ден Джон Атанасов-син и фамилия бяха посрещнати тържествено в НТС - Ямбол. В словото си Джон Атанасов-син подчерта, че винаги му е приятно да идва в Дома на науката и техниката, носещ името на неговия баща.
Гостите разгледаха изложбата във фоайето на Дома на техниката подредена в чест на 110 години от рождението на Джон Атанасов, а неговият син написа в почетната книга на НТС свое посвещение на хората от Ямбол.
Заключително събитие в честването бе конференцията, проведена на 7-ми октомври. Инж. Ангел Ангелов, управител на ТО на НТС – Ямбол, откри проявата и направи ретроспекция за посещенията на Джон Атанасов и членове на фамилията му в Ямбол и с. Бояджик. Специален гост на конференцията бе акад. Благовест Сендов, който каза: "Джон Атанасов е предтеча на информационното общество, като създател на електронното цифрово смятане, защото с него се поставя началото на електронната обработка на информация. В днешното информационно общество прилагателното "електронно" е символ на прогреса."
Инж. Ангел Ангелов връчи годишните награди „Джон Атанасов – бащата на компютъра” за 2013 година на най-добре представителите се ученици от Ямбол и региона на местни и международни състезания по информатика – Енчо Мишинев и Симеон Стойков. Гости на конференцията бяха зам.кмета на Община Тунджа – Станчо Ставрев и началника на РИО на МОН в Ямбол г-жа Татяна Петрова. Като финал на събитието бе прожектиран филма „Джон Атанасов – геният който промени света”.

Real Time Web Analytics