За мерките в науката и в живота

Съюзът на химиците в България (СХБ) е едно от най-активните сдружения във ФНТС, в  търсенето на начини за стимулиране на младите да се занимават с химия и да се насочват към нея като бъдеща професия. След отминалите два конкурса, за които в. НО писа, в началото на месец май станахме свидетели на традиционния Празник на химията.

Посвещаван винаги на бележит деец на тази наука, тази година празникът имаше два повода – по решение на Европейската асоциация на химиците (EuChemS)  и Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC), 2019 г. е обявена за международно честване на 150-та  годишнина от публикуването на периодичната таблица на химичните елементи и 185 години от рождението на нейния създател Дмитрий Менделеев. Затова СХБ реши 8 май, традиционен Празник на химията в България, да бъде посветен на тези юбилеи. За организирането на събитието помогнаха и РУО София-град и Дружеството на учителите по химия. За 17-ти пореден път ученици от училища в столицата и страната, под ръководството на своите учители, взеха активно участие в провеждането на празника с презентации-доклади, постери, модели, есета, стихотворения, видеоклипове и не на последно място сценични изяви.

И забележете – общият брой на учениците, взели участие в Празника на химията е 313, от 72 училища в София и страната и 41 населени места, а в тяхната подготовка са взели участие 74 ръководители. Голямата зала на Дома на науката и техниката в София бе препълнена с жизнерадостни ученици от 5 до 12 клас и техните учители. Стените бяха покрити с постерите, с които се представяха учениците, а не малко бяха и участниците с модели от света на химията.

Председателят на СХБ, проф. Венко Бешков, поздрави присъстващите с Добре дошли и отбеляза: Искам да свържа този Световен ден с един голям ден за младите български химици – ученици с интереси по химия, които спечелиха високи отличия на Олимпиадата в Санкт Петербург през април тази година. Искам да се обърна към тях със следните думи: Драги учители, скъпи млади колеги, с радост научихме за големия ви успех на Международната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург през април тази година. Убеден съм, че завоюването на златен медал и два сребърни медала и почетна грамота са заслужено признание за високите ви качества и знания на младите участници в Олимпиадата и за отличната подготовка, дадена им от техните учители и ръководителите на отбора – доц. Христо Чанев и гл. асистент Даниела Цекова. Желаем ви нови успехи в усъвършенстване на знанията и в избора на професия на попрището на химичната наука в близкото ви бъдеще. Изказваме нашата благодарност и възхищение към учителите по химия, на които във висша степен се дължат успехите ви. Те многократно са доказвали своята всеотдайност и висок професионализъм при подготовката на младите български химици.

Старт на Празника даде гл. ас. д-р инж. Мария Атанасова, със своя доклад: „2019 – 100 години IUPAC и 150 години Периодична таблица на химичните елементи“.

И понеже Празникът имаше и конкурсен характер в няколко категории: модел/постер; презентация; есе; литературна творба – стихотворение или видеоклип, дойде времето за представяне. Учениците защитаваха своите презентации, есета и стихове, представяха модели и постери, видеоклипове.

ѝ ето и отличените с първа награда в съответните категории:

Категория презентация:

  • Две първи места за екипите Бистра Филипова, 9 клас, и Мелиса Младенова, 8 клас, СУ „Максим Райкович“ (Дряново); Цветелина Драганова и Каролина Нейкова, 9 клас, 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ (София).

Категория есе:

  • Първо място за Крис Георгиев, 8 клас, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ (Видин).

Категория стихотворение:

  • Първо място за Лия Стамболиева, 12 клас, ЕГ „Христо Ботев“ (Кърджали).

Категория видеоклип:

  • Първо място за екипа Йоан Стоянов,10 клас, СУ „Христо Ботев“ (Горна Малина) и Кристиан Георгиев, 10 клас, от Професионална гимназия по телекомуникации (София).

Категория модел/постер, първа възрастова група:

  • Първо място за Симона Руневска и Кристиян Азманов, 7 клас, ОУ „Иван Вазов“ (Горна Оряховица).

Категория модел/постер, втора възрастова група:

  • Първо място за Адриан Беличенов, 9 клас, IS Увекинд (София).

Всички ученици получиха сертификати за участие, а наградените – грамоти и подаръци. Беше раздаден награден фонд общо от 1000 лв., предоставен от Съюза на химиците в България и Дружеството на учителите по химия.

И както подобава на младежки празник, кратките паузи между награждаванията бяха запълнени с  песни, танци, театрални изпълнения. Затова се погрижиха ученици от СУ „Васил Левски“ (Елин Пелин), ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ (София) и 73 СУ „Владислав Граматик“ (София).

А може ли празник на химията без експерименти – ученици от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ (София) показаха интересни демонстрационни опити, посрещнати с интерес от учениците и гостите.

За финал на нашия репортаж ви предлагаме откъс от есето на Крис Георгиев, VIII-А клас в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, (Видин), с научни ръководители: Галя Митова и Ели Цветанова

Приноси на Менделеев за науката

… Много постижения, много експерименти! Но и в едното, и в другото той е блестящ. Блестящ, защото всичко това е допринесло за развитието на науката, постижения, обогатяващи нацията със знания и до днес. Достойно живял със своите измервания и както той сам казва: „Науката започва там, където започва измерването. Точната наука е немислима без мерки”. Мерки са необходими както в науката, така и в живота. Трябва да мериш реално и правилно, за да си щастлив.

Ценен урок от живота на великия Дмитрий Менделеев!

Real Time Web Analytics