Празник на ХВП

Празник на ХВП

Една добра традиция бе спазена и този ноември. На 20-и ноември Съюзът по хранителна промишленост към ФНТС отбеляза Денят на хранителната промишленост. Събитието бе уважено от много гости, производители на храни и напитки, експерти от държавни структури, свързани с ХВП, научни работници, ученици и студенти.

Празникът бе съчетан и с петнадесетата Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Българските храни - гаранция за здраве и дълголетие“.
При откриването зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов подчерта, че безопасността и качеството на храните са сред основните приоритети на МЗХГ. Той допълни, че са наложени високи изисквания към производителите за достигане на международни стандарти и се работи активно по регистрацията на наименования по европейските схеми за качество. Доц. Иванов изтъкна, че действията, които предприема МЗХГ за стабилно развитие на хранително-вкусовата промишленост, са многопосочни. Те обхващат както създаването на ново законодателство и усъвършенстване на съществуващото, така и подобряване на механизмите на официалния контрол, подкрепа на родния производител на храни и създаване на по-добри възможности за достъп на българските храни на пазара.

Присъстващите бяха поздравени и от инж. Лилия Смедарчина, зам.-председател на ФНТС, която сподели своето мнение, че СХП е един от най-добре работещите национални съюзи във Федерацията, след което прочете приветствието на председателя на ФНТС проф. Иван Ячев. В приветствието си проф. Ячев отбелязва няколко акцента в дейността на Съюза: Похвален е фактът, че СХП съобразява своята дейност с актуалната икономическа ситуация в страната и я насочва главно към прилагане на нови подходи в работата с научните кадри, специалистите и работниците в отрасъла.

Активното взаимодействие на СХП с държавните органи, университетите и водещите фирми в бранша допринася за осъществяването на ползотворно взаимодействие между науката, мениджмънта, производителите и бизнеса.

Богатият опит и компетентността на членовете на сдружението са гаранция за неговото успешно бъдеще и значителен принос за развитието на хранително-вкусовата индустрия в България.

Като отчитаме богатия опит и високия научен потенциал на сдружението, ние сме убедени в неговото успешно бъдеще и значителен принос за развитието на българската наука и хранително-вкусовата промишленост.

Във встъпителното си слово д-р Светла Чамова, председател на СХП, се спря на все по-агресивните модни тенденции, свързани с режима на хранене, които влияят негативно на хората и особено на младите, които са по-податливи на подобни внушения. После тя се спря на постиженията на отрасъла и някои от основните проблеми, които му пречат да се развива все по-успешно.

Преди началото на Конференцията доц. Янко Иванов награди най-добрите в Единадесетия  национален конкурс  „ХВП – нови продукти и технологии 2018 г.“.  конкурса „ХВП – нови продукти и технологии 2018 г.“ 

, а проф. Йордан Гогов съобщи наградените от С Диплом и плакет за ново фирмено изделие в категория „Краен продукт“ бяха наградени:

 • Айвар „Дерони домашен“ , Лютеница традиционна финосмляна „Дерони“  и Грил сос - „Дерони“  на „ДЕРОНИ ООД, Хасково
 • Хляб Лимец, със семена Чия, 500 грама на „ЕЛИАЗ“ ООД, София
 • Филе „Ти“ на „ТАНДЕМ - В“ ООД, София
 • Пилешка шункова наденица на „Джиев – К ЕООД, Костинброд
 • Макарони с коприва и арония на „ВАС“ ЕООД , Габрово
 • Серия хлябове с ниско съдържание на глутен, със суровина мляна на каменна мелница: оризов, царевичен, ечемичен и 100% лимецов хляб на БИЛЛА България'' ЕООД, София
 • „Зеолитно“ барче на „Фарер“ ЕООД, София
 • Газирана безалкохолна напитка със 100% българска розова вода на „Веселино“ ЕООД, гр. Казанлък
 • Домашна едросмляна лютеница и Чушков пастет на „Дилмано Дилберо“ АД, с. Ястребово, обл. Стара Загора
 • Луканка „Резерв“, „Деликатесна кълцаница с праз“ и „Балкански старец“ на "Кумир - СИ" ЕООД, Стара Загора
 • Кашкавал от краве мляко – ръчно оформен и Бяло саламурено краве сирене – тип домашно на „Лаф - Велизаров и сие“ СД, Белоградчик
 • Домашна заквасена сметана „Добротица“ и Айрян „Добротица“ на „Недко Недков - Овчарово" ЕООД, с. Овчарово, общ. Добрич
 • Специално твърдо краве сирене с подправки и Специално твърдо козе сирене с подправки на „ЛАКТОКОМ“ ЕООД, София

В програмата на Конференцията бяха включени повече от 20 презентации, които третираха основните проблеми на отрасъла, пречупени през призмата на изискванията на потребителите, нормативната уредба, отворения европейски пазар и включването на отрасъла в кръговата икономика. И както подобава на празник той намери достоен финал в празничната вечеря, където производители и специалисти в неформална среда имаха възможност да дискутират проблеми, да споделят мнения и да създадат нови бизнесвръзки и приятелства.

Петко Делибеев

Real Time Web Analytics