И в Ямбол отбелязаха юбилея на Джон Атанасов

НТС - Ямбол отбеляза 115 години от рождението на Джон Атанасов. Съорганизатори на проявите, които се проведоха в  Ямбол и в село Бояджик, и тази година бяха Община „Тунджа“, РУО - Ямбол, ОСК „Тунджа“ - Ямбол,ОП „Спортни имоти“- Ямбол, Кметство на село Бояджик, НЧ „Джон Атанасов“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Бояджик

Денят започна с полагане на цветя пред орелефа на Джон Атанасов, поставен на фасадата на Дома на науката и техниката в Ямбол, който носи неговото име. В 10.00 часа беше даден стар на VІ ученически крос „Джон Атанасов – бащата на компютъра“, който се проведе в Градската градина на Ямбол. Участие взеха 12 училища от общините Ямбол и Тунджа, общо 91 деца, организирани в три възрастови групи: 3 – 4 клас, 5 – 6 клас и 7 – 8 клас, съответно момичета и момчета. Наградите за победителите бяха осигурени от НТС – Ямбол.

Празникът продължи след обяд в село Бояджик. В 13.30 часа започна традиционното състезание по информационни технологии, което се проведе в 

НЧ „Джон Атанасов“ в два кръга. В първи кръг бяха представени презентации на тема „Моето пътуване до...“, а във втория участниците трябваше да изработят колаж. В двата кръга участваха 18 ученици от 6 училища от Ямболска област.

Комисията от специалисти от Община Тунджа, ПМГ „Атанас Радев“ - Ямбол и гимназия „Св.Климент Охридски“ – град Елхово класираха работите на участниците, като в отборното класиране първо място спечели ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ - с.Бояджик; Второ – СУ „Св.Паисий Хилендарски“ - с.Скалица и Трето – ПМГ „Атанас Радев“ - Ямбол. Наградите за отборното класиране бяха осигурени от Община Тунджа и връчени от нейния кмет, г-н Георги Георгиев. Индивидуалните награди осигури НТС - Ямбол и бяха връчени от инж. Ангел Ангелов – управител на сдружението.

В честването тази година се включи със собствена инициатива ямболската ПМГ „Атанас Радев“, като нейният директор, Евгений Иванов, организира и беше водач на велопоход от Ямбол до село Бояджик. В него участваха ученици от училището, а също така беше подготвена и представена мултимедийна презентация извън състезанието, в която младите хора разказаха подробно за живота на Джон Атанасов и неговото откритие.

Официални гости на честването бяха: кметът Георги С. Георгиев и председателят на Общинския съвет на Община Тунджа - Георги Петров Георгиев, Христо Колев - зам.областен управител, Станчо Ставрев  и Ели Василева – зам.-кметове на Община„Тунджа” и нейния секретар Андон Кръстев. Сред гостите бе и Стоян Проданов - основен дарител за изграждане на паметника на Джон Атанасов в село Бояджик и почетният гражданин на Община Тунджа Димитър Мутафов.

Осигурените от НТС – Ямбол индивидуални награди за участниците в конкурса за Джон Атанасов бяха връчени от инж.Ангел Ангелов – управител на сдружението.

След приключване на състезанието бяха положени цветя пред паметника на Джон Атанасов на площада в село Бояджик.

За повече информация в издание 08.2018г.

http://nts-yambol.org/

Real Time Web Analytics