Един от най-заслужилите хора за развитието на ФНТС в новата история на организацията е известният български учен, политик, стопански деец и общественик  проф. Иван Попов. В своите три мандата като председател на Научно-техническите съюзи (1977-1989) той допринася много за развитието на материално-техническата база на организациите в страната, за утвърждаване авторитета на Научно техническите съюзи в българското общество.

На 8-ми декември тази година се навършват 110 години от рождението на проф. Иван Попов (1907-2000). По този повод ръководството на ФНТС сформира Организационен комитет за честване на юбилея, който се събра на 20 юни за първото си заседание. В него взеха участие ръководството на ФНТС, акад. Благовест Сендов, акад. Кирил Боянов, акад. Васил Сгурев и активни деятели на научно-техническите съюзи, работили дълго време с проф. Попов. На заседанието бяха обсъдени основните дейности, които трябва да се извършат за достойно отбелязване на юбилея и възможностите за привличане на още съорганизатори и партньори. Набелязани бяха конкретни действия за организиране на честването и бе определена дата за следващо заседание на Организационния комитет – 24 юли.

Организаторите приканват всички, които могат да допринесат за достойното отбелязване на годишнината на проф. Иван Попов да се свържат с Организационния комитет.

 Една възможност...

През 2018 г. В град Бърно, Чехия ще се състои 26-ия технически панаир AMPER.
AMPER е най-големия международен търговски панаир организиран в Централна Европа в областта на електротехниката. На него се представят продукти и технологии в областта на електротехниката, електрониката, средствата за автоматизация, комуникационните технологии, осветлението и сигурността.

През 2017 г. в AMPER участват 600 изложители от 22 държави. AMPER е професионално събитие посветено на бизнеса. Посетителите му са експерти и професионалисти от съответната обаласт. Чешката република е страна със стратегическо положение и силна традиция в областта на електротехниката. На панаира има богата съпътстваща програма състояща се от професионални конференции, семинари и обучения, отразяващи тенденциите в горепосочените области. Така например AMPER MOTION е програма посветена на електромобилите. Секция Start-up е посветена на стартиращите иновативни предприятия. AMPER SMART CITY е конференция посветена на технологиите чрез които се реализират създаване „умните“ градове.

Всяка година се провежда престижния конкурс "Златен ампер" за отличаване на най-добрите експонати на панаира. Експонатите се оценяват от специален панел, съставен от експерти представители на реномирани университети. През 2017 г. в конкурса участваха 29 експоната.

Вижте кратко видео:
vid 01

Изтеглете кратка брошура за панаира:
010101

Първа награда
ЙОВКО РАКАНОВ с доклад "МЕТОД ЗА КОНТРОЛ НА PF ПРИ СТАНЦИИ ЗА БЪРЗ ЗАРЯД НА ЕЛЕКТРОАВТОМОБИЛИ"

Втора награда
МАРТИН ТОШЕВ с доклад "ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА АВО ПАРАМЕТРИ ОТ 2D СЕИЗМИЧНИ ДАННИ"

Трета награда
МАРТИН ГРИГОРОВ, СИМОНА НЕДЕЛЧЕВА с доклад "НЕВРОНЕН МОДЕЛ НА ПЪРВИЯ СЛОЙ ОТ ЗРИТЕЛНАТА КОРА"

ФЕДЕРАЦИЯ НА НАУЧНО - ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ В БЪЛГАРИЯ
ВИ КАНИ НАЙ-УЧТИВО
ДА ВЗЕМЕТЕ УЧАСТИЕ В СРЕЩАТА С ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Н.Пр. ШИН БУНАМ


СРЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 18 МАЙ 2017 ГОДИНА
ОТ 16,20 ЧАСА В ЗАЛА №4 („ПРОФ. АСЕН ЗЛАТАРОВ“)
НА НАЦИОНАЛНИЯ ДОМ НА НАУКАТА И ТЕХНИКАТА - СОФИЯ, УЛ. „Г.С.РАКОВСКИ“ 108, II ETAЖ при следния ДНЕВЕН РЕД:

1. Лекция на тема: „Успехът на Корейската икономика“ („The success of Korean Economy“).
Времетраене - 40 минути; Лектор: Н.Пр. Шин Бунам

2. „Тайната на Корейския просперитет“ („The secret of Korean Prosperity“).
Времетраене - 40 минути; Лектор: Schlolar Ha

3. (Q&A session). Времетраене - 20 минути;

4. Коктейл. Начало - 18,00 часа

Моля, заповядайте на срещата!
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАЯВЯВАНЕ НА ВАШИ ВЪПРОСИ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ И НАПРАВИТЕ НА E-mail: b.denchev@gmail.com ИЛИ GSM: 0878703721

Най-старата неправителствена организация у нас – Федерацията на научно-техническите съюзи – е единствената, която е създала специален празник и повече от 25 години засвидетелства признателността си към своите ветерани, които са дали принос за нейното развитие. Всяка година на 26 март тя отбелязва своя Ден на благодарността. А това е датата, на която през 1885 година в Русе група родолюбиви и духовно извисени хора – инженери, механици, архитекти, лекари и учители, основават Първото техническо дружество у нас, с което се поставя началото на Българските технически творческо-професионални сдружения. Дружеството си поставя за цел "да съдействува за развитието на техниката и на техническия поминък в България". Негов следовник днес е ФНТС.

В своето приветствие към присъстващите на тържеството, проведено на 27 март в голямата зала на Дома на науката и техниката в столицата, председателят на Федерацията, проф. дтн Иван Ячев, след като приветства присъстващите, каза: На този празник ние изразяваме нашата почит и уважение към създателите на нашата организация и към нейната история.

Във Федерацията и в нейните Сдружения се гордеем с традицията да засвидетелстваме на тази дата и благодарността на днешното поколение научно-техническа интелигенция и към Вас - ветераните на Научно-техническите съюзи. Празникът е повод да изразим и уважението си към труда на десетките хиляди специалисти - съюзни членове, които в сложни условия работят и творят всеотдайно за развитието на нашата страна.

След това проф. Ячев направи кратък исторически преглед на развитието на научно-техническото движение у нас, като се спря на основните моменти и подчерта заслугите на редица видни представители на българската наука и инженерна практика завърши с поглед към днешния ден и задачите на ФНТС:

Живеем и работим в преломно време за развитието на страната ни. На ФНТС е отредена важна роля за формиране на ново отношение към българската научно-техническа интелигенция, нова иновационна и инвестиционна култура, нов професионализъм и предприемачество.

Голяма е нашата професионална и морална отговорност за състоянието и бъдещето на научно-техническата интелигенция в страната и за нейното интегриране в Европейското инженерно пространство. Много усилия и конкретна работа са необходими, за да настъпи очакваният от всички нас ренесанс на инженерната професия у нас, и то на високо и конкурентно технологично равнище.

Сегашното време на промени и бурни събития изисква не по-малко енергия, предприемчивост, ентусиазъм и всеотдайност от времето на основателите и дейците на Първото техническо дружество и на БИАД.

Сега, когато страната ни е равноправен член на Европейския съюз, нашата научно-техническа интелигенция има призвание, амбиции, знания и опит да дава свой реален принос за развитието на науката и техниката, за утвърждаването на България като съвременна модерна държава.

От името на Управителния съвет на Федерацията и от свое име, пожелавам здраве и творческо дълголетие на всички ветерани, на дейците и активистите на ФНТС и на нейните сдружения!

По традиция бяха връчени и Почетни грамоти на заслужили деятели на ФНТС.

Тържеството продължи с музикален поздрав от известният наш цигулар Йосиф Радионов, а след приятните мигове с цигулката на виртуоза, ветераните имаха възможност да си побъбрят за миналото и за днешния ден на скромен коктейл.

Real Time Web Analytics