Юбилейни дни на Джон Атанасов 110 години от рождението (1903-2013 г.) под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев

Юбилейните дни на Джон Атанасов (3-7 октомври 2013 г.) по традиция се проведоха около рождения ден на известния учен и изобретател от български произход и под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Неговият рожден ден 4 октомври се утвърди като Ден на информационното общество у нас – професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Организатори на юбилейните дни на Джон Атанасов в София бяха Съюзът по автоматика и информатика „Джон Атанасов“ и ФНТС. Съвместно с администрацията на президента на Република България бяха организирани редица събития, отбелязващи тази годишнина.

Тържественото събрание по повод годишнината се състоя на 3 октомври 2013 г. в голямата зала на Националния дом на науката и техниката в София. Присъстваха ръководители и представители на фирми от бранша, научни работници от БАН и университети, участници в международната конференция „Автоматика и информатика 2013“, ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и други. След музикално встъпление събранието беше открито и ръководено от акад. Васил Сгурев – председател на САИ „Джон Атанасов“. Приветствието от президента до участниците в конференцията беше прочетено от г-жа Анна Мари Виламовска, секретар на президента по здравеопазване, наука и образование. В него държавният глава отбелязва: „Уверен съм, че в България се изграждат и развиват млади информатици и компютърни специалисти, които биха могле да работят на световно ниво, да бъдат сред най-добрите в международен план и да задават дневния ред в своята област. Бих искал да им пожелая да трупат знания и умения, да развиват своя талант и да си позволят дързостта да мечтаят, защото всяко революционно откритие започва с една мечта и смелостта да я преследваш.
Същевременно искам да се обърна с благодарност към всички утвърдени имена и специалисти, положили основите на изследванията и практиката в областта на компютърната техника, информационните технологии и автоматиката в България. Вашите дългогодишни ,усилия са онази здрава основа, върху която днес това перспективно явление се развива и надгражда.“ Доклади изнесоха акад. Благовест Сендов – „Джон Атанасов и персоналният компютър“; акад. Кирил Боянов – „История на компютърната индустрия в България“ и акад. Васил Сгурев – „По пътя към комплексната пропозиционална логика“

В същия ден беше открита и ежегодната международна конференция „Автоматика и информатика 2013“ с организатори САИ „Джон Атанасов“ и ФНТС. В научната й програма бяха включени общо 87 доклада, в т.ч. осем пленарни, 18 научни сесии с 60 доклада и четири уъркшопа със 17 доклада и две презентации. Тематиката на конференцията включваше модели и симулации, нелинейни системи за управление, интернет и мрежови технологии и други.
В рамките на конференцията особен интерес предизвика тържествената юбилейна пленарна сесия, която се проведе на 4 октомври 2013 г. във ФНТС, където свои доклади представиха: проф. Джон Густафсон – ръководител на екипа, пресъздал оригинала на компютъра „Атанасов-Бери“ ABC и проф. Карл Чанг – ръководител на Катедрата по компютърни науки към Държавния университет в Айова – университетът, в който е работил и се е развивал Джон Винсент Атанасов. На юбилейната сесия присъстваше и синът на Джон Атанасов – Джон Атанасов младши. На 4 октомври – 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на големия учен и изобретател от президентството, САИ „Джон Атанасов“, ФНТС, Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ – София, Фондация „Тангра“ и други.
В деня на юбилея акцент в честванията бяха две събития. От 13.30 ч. в Гербовата зала на администрацията на президента на Република България се състоя церемония по награждаване на дъщерята и сина на Джон Атанасов – г-жа Джоан Гедърс и г-н Джон Атанасов-младши за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между Република България и САЩ с ордени „Мадарски конник“ I степен.

В деня на професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика 4 октомври на тържествена церемония на Дондуков 2 президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Петър Кормушев с награда “Джон Атанасов” за 2013 г. за значими постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. За своите 33 години д-р Кормушев е постигнал изключителни научни постижения в различни области на информатиката – биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика. Има над 38 научни публикации. Най-големите му постижения са в областта на роботиката. Участва в създаването на ново поколение роботи в Япония, като разработените от него методи за обучение и самообучение на роботи намират приложение при множество съвременни роботи и платформи.
С грамоти “Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост” президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Владимир Йотов и Димитър Иванов.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ държавният глава връчи на Христо Венев и Атанас Господинов и техните преподаватели Бойко Банчев и Дарина Брънчева за постигнатите високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката и информационните технологии.
Конференцията „Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“ се състоя на 4 октомври 2013 г. в зала „Сердика“ на Шератон София Хотел Балкан. На нея присъстваха президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, изявени международни и български учени, водещи имена в областта на информационните и комуникационните технологии, млади предприемачи и учени.

В първата част на конференцията бяха представени малко известни ключови факти около откритието на Джон Атанасов и неговото значение за развитието на компютърните технологии. Дъщерята и синът на Джон Атанасов, както и някои от неговите колеги споделиха спомени за него и за връзката му с България. Във втората част на конференцията се акцентира върху пресечната точка между науката, развойната дейност, бизнеса, предприемаческия и иновативния дух. В разговора взеха участие представители на няколко от най-успешните български компании в сектора и млади учени предприемачи, които показаха какво се случва в световната иновационна екосистема и тази в България 110 години след рождението на Джон Атанасов.

В рамките на юбилейните дни на Джон Атанасов бяха проведени още две събития:

  • 23-та годишна конференция на Европейското общество по невронни мрежи ICANN 2013 (от 10 до 13 септември 2013 г.). Конференцията се провежда за първи път у нас. Тематиката й традиционно обхваща всички области на изкуствените невронни мрежи и техните приложения. Съорганизатори на тазгодишната конференция ICANN 2013 бяха БАН, представена от Института по информационни и комуникационни технологии, ТУ – София и САИ „Джон Атанасов“.
  • Международна конференция „Роботика, автоматизация и мехатроника“ RAM 2013 и уъркшоп „Нови материали и нанотехнологии“ (от 9 до 11 октомври 2013 г.). Те са организирани от Института по информационни и комуникационни технологии, Българското дружество по роботика, Съюзът по автоматика и информатика „Джон Атанасов“ и клъстер „Мехатроника и автоматизация“.
Real Time Web Analytics